Bedrijfsruimte Advies

Woninghuur-Bedrijfsruimte.nl

 

Informatie over huurrecht en onroerend goed voor ondernemers en particulieren
Bedrijfsruimte Advies
  U bent hier > Home > Eigen bedrijf starten > De verleiding van het ondernemerschap  

De verleiding van het ondernemerschap

Waarom willen we eigen baas zijn?

Nederland telde in 2008 één miljoen zelfstandige ondernemers. Dat is twaalf procent van alle mensen die betaald werk verrichten.

Binnen het bestand van ondernemers groeit vooral de groep zelfstandigen zonder personeel (de ZZP-ondernemers) explosief. Vooral in sectoren als de bouw en de ict komen er steeds meer. De ZZP-ondernemer heeft andere kenmerken dan de zelfstandig ondernmer die we van oudsher kennen, zoals een slager of landbouwer.

Anders dan die klassieke zelfstandigen hebben de meeste zzp'ers amper geïnvesteerd. Een bedrijf is er meestal niet, het belangrijkste, of zelfs het enige, bedrijfsmiddel van de ZZP-ondernemer is de eigen arbeidskracht.

Zelfstandig ondernemerschap betekent zelf verantwoordelijk zijn voor alle aspecten die met het bedrijf te maken hebben zoals het binnenhalen van werk, debiteurenincasso, administratie, fiscale aangiften, risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk zijn er ook voordelen. Hier valt te denken aan de vrijheid en flexibiliteit, maar ook aan de kans het inkomen te verhogen door harder en/of slimmer te werken.

Verder wordt de ondernemer fiscaal bevoordeeld door de wetgever, al zullen velen dat niet zo voelen. In vergelijking met werknemers met hetzelfde inkomen betalen ondernemers duizenden euro's minder inkomstenbelasting.

Voorwaarde is dat de ondernemer per kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan zijn onderneming besteedt. Ook moet er sprake zijn van zelfstandig ondernemerschap en niet van verkapte loondienst.

De ZZP-ondernemer en de opdrachtgever

Als iemand fors investeert om een bedrijf te kopen of te beginnen, wordt het ondernemerschap niet snel ter discussie gesteld. Maar bij ZZP-ondernemers gebeurt dat wel. Wat is het verschil tussen een werknemer die aan het einde van de maand een vast salaris ontvangt en een ZZP-ondernemer die voor exact hetzelfde werk een factuur stuurt voor 4x40 uur? Wie van werknemer ondernemer wil worden, moet ervoor zorgen dat er dan ook feitelijk iets verandert.

In de praktijk wordt dit vaak teruggebracht tot de eis dat er minimaal drie opdrachtgevers zijn. Maar wie zijn omzet voor 90 procent haalt bij één opdrachtgever en daarnaast bijklust bij tien kleine klanten, kan een probleem hebben. Hetzelfde geldt voor de ZZP-ondernemer die zijn facturen naar drie of meer werkmaatschappijen van hetzelfde concern stuurt.

Het kan goed gaan, maar sterk is het juridisch niet. Van belang zijn daarom ook zaken als de manier waarop de ZZP-ondernemer aan zijn opdrachten komt en of hij zelfstandig naar buiten treedt. Is hij echt ondernemer of loopt alles via een bemiddelingsbureau, dat voor werk en inkomen zorgt en daarmee feitelijk als werkgever optreedt? Bron: Mr. W.J.M. Vennix FB, vennoot bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs te Tilburg.

> LAATSTE ARTIKELEN:

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Niet gevonden waar u naar op zoek was zoek het Hier >
Google