Sinds 1 juli 1979 is de Wet op Huurcommissies van toepassing op woonruimte. Hier staat in dat dat de huurprijs in overeenstemming moet zijn met de kwaliteit van de woning. Deze kwaliteit wordt aan de hand van een puntenstelsel vastgesteld. Dus zo komt de gemiddelde huurprijs tot stand.
De huurcommissie moet de hoogte vaststellen van de huurprijs en het oplossen van geschillen tussen verhuurder en huurder. Een huurprijs is nooit definitief. De huurprijs kan naar omstandigheden door de huurcommissie verhoogd of verlaagd worden.
Een Huurverhoging?
Er bestaat geen maximale huurprijs. De huurprijs van een woning mag 1 keer per jaar worden verhoogd. De verhoging is normaliter verbonden aan de jaarlijkse wettelijke huurprijs percentage. Dit nieuwe verhogingspercentage geldt vanaf 1 juli. De verhuurder mag door dit wettelijke percentage zonder opgave van reden de huurprijs verhogen.
De verhuurder kan naar omstandigheden een hogere huurprijs vragen. Maar de verhuurder moet dan wel op een hiervoor speciaal formulier aangeven waarvoor de extra huurprijs verhoging nodig is. De verhuurder moet dit minimaal 6 weken voor de huurprijs verhoging aan de huurder doorgeven. Dit doorgeven moet schriftelijk en er moet in staan hoe de huurder hier bezwaar tegen kan voeren.
De bezwaarprocedure
Een bezwaar indienen bij de huurcommissie. Een bezwaar tegen de huurprijs verhoging kan door middel van een speciaal formulier die bij de gemeente of de huurcommissie opgehaald kan worden. Dit bezwaarformulier moet binnen 6 weken na ontvangst van de brief "huurverhoging" (vastgestelde datum), bij de verhuurder worden ingediend.
Als uw huurprijs niet overeenstemt met de kwaliteit van de woning, dan kan de verhuurder of de huurder een voorstel doen tot verlaging van de huurprijs. Ook hier is een speciaal formulier voor bij de gemeente of huurcommissie.
Er zijn tal van situaties te bedenken waarvoor bezwaar kan worden gemaakt. Er kan bijvoorbeeld bezwaar gemaakt worden tegen een huurprijsstijging waarbij ernstige gebreken in uw woonruimte aanwezig zijn.
De kwaliteit van de woonruimte streept niet met de huurprijs verhoging. De verhuurder kan naar u luisteren of er tegenin gaan, maar dan moet de verhuurder dit binnen 12 weken kenbaar maken na de vastgestelde datum. De huurcommissie kan dan het huurprijs geschil oplossen.
Binnen 6 maanden komt er een uitspraak vanuit de huurcommissie. Als de huurder en verhuurder het dan nog niet eens zijn dan kan men altijd nog naar de kantonrechter.
Deze hele procedure is gratis. De huurder moet echter wel de huurprijs blijven door betalen tot na de uitspraak.
WoningHuur-Bedrijfsruimte.nl - Specialisten in Huurrecht. |