U bent hier > Home > Bedrijfsruimte Huurregels  

 

Huurrecht en bedrijfsruimte?

Ondernemer? Alles heeft te maken met uw bedrijfsruimte

Het Huren van Bedrijfsruimte is een alles omvattende zaak. Namelijk; vestigt u zichzelf wel op de goede plaats? Is mijn plaats strategisch gevestigd?

Kunnen mijn klanten of leveranciers mij gemakkelijk bereiken? Hoe ziet mijn pand er uit? Is het wel aantrekkelijk genoeg? Waar zitten mijn concurrenten?

Bedrijfsruimte volgens de Wet

De wet heeft een speciale afdeling voor de huur van een bedrijfsruimte. Voorwaarde is dan wel dat het moet vallen onder de definitie van art.7:290 BW. Volgens dit artikel is een bedrijfsruimte een gebouwd onroerend goed of een gedeelte daarvan. Deze moet volgens de huurovereenkomst bestemd zijn voor de uitoefening van:

  • een kleinhandelsbedrijf
  • een restaurant of een cafebedrijf
  • een afhaal of besteldienst
  • een ambachtsbedrijf
  • een hotel of kampeerbedrijf

Daarnaast moet de ruimte voor het publiek toegankelijk zijn voor rechtstreekse leveringen van artikelen, diensten of goederen. Dit is een belangrijk aspect waar aan gedacht moet worden als u onder de termijnbescherming van dit wetsartikel wilt vallen.

Bijvoorbeeld de kleine ruimte voor een webdesign bedrijf in de binnenstad van Den Haag valt niet onder dit artikel. Immers uw ruimte is niet direct toegankelijk voor het publiek om uw diensten af te nemen.

Dit soort praktijken of andere voorbeelden zoals ICT dienstverlening aan bedrijven vallen onder art. 7:230 BW. Deze ruimtes worden getoetst via het Algemene Huurrecht en hebben geen recht op de termijnbescherming.

Termijnbescherming 5 of 10 jaar

Een belangrijk uitgangspunt voor bedrijfsruimtes is de termijnbescherming. Middenstanders zoals een bakker, slager, groenteman en Merkkledingwinkel enzovoort hebben er belang bij om een pand bepaalde tijd te kunnen huren.

Zij zijn namelijk erg afhankelijk van hun vestigingsplaats en hun klantenkring. Daarom wordt de huurder van zo'n pand volgens de wettelijke regeling gegarandeerd van een huurperiode van 5 tot 10 jaar. Een huurcontract die voor onbepaalde tijd is aangegaan wordt gesplitst in een basistermijn van vijf jaar en een verlengingstermijn van vijf jaar.

Een bedrijfsruimte laten verhuren?

Dit kan via Bedrijfspand.com! Gratis bedrijfsruimte aanbieden >

Daarnaast heeft de huurovereenkomst voor bepaalde tijd, langer dan vijf jaar, maar korter dan 10 jaar, een basistermijn van de overeengekomen tijdsduur. Deze wordt dan aangevuld met een verlengingstermijn van 10 jaar art. 7:292 BW.

Huurovereenkomst 2 jaar of korter

Een Huurovereenkomst met een duur van 2 jaar of korter is toegestaan art. 7:301 BW. Als u langer huurt dan twee jaar en u beschikt nog steeds over de ruimte, dan geldt van rechtswege dat de overeenkomst in totaal vijf jaar duurt.

Let wel, dezelfde voorwaarden worden dan gehanteerd zoals u had in het tweejarige contract. De termijnbescherming is dan wel van toepassing op het voortgezette contract. De reeds verstreken twee jaar zullen in mindering worden gebracht.

In de praktijk komt het zelden voor dat een tweejarig contract wordt verlengd. Als er een overeenkomst van bepaalde tijd wordt aangegaan, en deze is contractueel langer dan 10 jaar, dan geldt de termijnbescherming niet.

Voor de verreisten van opzegging van een huurcontract na vijf jaar of tien jaar kunt u doorgaan naar:

WoningHuur-Bedrijfsruimte.nl - Specialisten in Huurrechten.

- Actueel -
Bog taxatie aanvragen >
Bedrijfs hypotheek aanvragen >

 

 

 

 

     
Niet gevonden waar u naar op zoek was zoek het Hier >
Google