Een bedrijfsruimte met woning maakt het makkelijker qua woon- en werkverkeer. Het is een veilig gevoel als u boven of dichtbij uw bedrijfsruimte woont. Om de werk- of bedrijfsruimte in te richten heeft u wel materiaal, een bureau, een tafel of overige inventaris nodig. Deze kosten kunt u inclusief btw aftrekken bij de Belastingdienst.
In de zes P's (Personeel, Plaats, Prijs, Promotie, Product en Passie) is Plaats één van de belangrijkste. Op Bedrijfspand.com kunt u gratis een zoekopdracht geven om een geschikte vestigingsplaats te vinden.
Fiscale regels bedrijfsruimte met woning
Een gedeelte van uw privé-woning als bedrijfsruimte? U kunt een kleine kamer inrichten als kantoor, atelierruimte of een andere werkruimte. Er is veel mogelijk. Het deel van de woning dat u voor het bedrijf gebruikt, wordt door de inkomstenbelasting aangeduidt als werkruimte.
Voor de aftrek van de kosten van werkruimte gelden speciale regels. Hier leest u meer over de gevolgen voor de huurder en verhuurder. Fiscale regels omtrent bedrijfsruimte volgens de belastingdienst >
Privé en zakelijk gescheiden
Kosten ten behoeve van de werkruimte of bedrijfsruimte in de privé-woning kunnen worden opgegeven bij de Belastingdienst. Zakelijk en privé moeten dan wel van elkaar worden gescheiden. Welk deel is van de woning en welk deel is van de bedrijfsruimte, verlichting, verwarming, inrichting enzovoort. Het deel van de bedrijfsruimte kunt u als bedrijfskosten opvoeren. Tot de aftrekbare kosten horen onder meer;
- een evenredig deel van de huur (u kunt hiervoor meestal uitgaan van het vloeroppervlak van de werkruimte);
- de energiekosten, verzekeringskosten, schoonmaakkosten en dergelijke die u maakt voor de werkruimte;
- de inrichtingskosten van de werkruimte, bijvoorbeeld voor vloerbedekking, behang, bureau(s) en kastruimte (over deze kosten moet u mogelijk afschrijven).
Let op! De regeling voor de werkruimte geldt alleen voor de inkomstenbelasting. Bij het bepalen van de winst kunt u deze kosten inclusief btw aftrekken, voor zover u de btw niet als voorbelasting kunt aftrekken. (bron: Belastingdienst) Op de site van de belastingdienst kunt u meer info vinden.
(bron: belastingdienst) |