Koopcontract

 

Woninghuur-Bedrijfsruimte.nl

Informatie over huurrecht, onroerend goed en voor ondernemers

Bedrijfsruimte Advies
  U bent hier > Home > Onroerend goed advies > Wat is vruchtgebruik  

 

Vruchtgebruik is een recht

Wat is vruchtgebruik?

Het vruchtgebruik kan worden gevestigd op alle soorten roerende of onroerende goederen. Vruchtgebruik is een recht om gebruik te maken van een bepaald goed. Dit kan een schilderij zijn, een wasmachine enzovoort. Voor de vruchten hiervan heeft u het recht deze te ontvangen terwijl het goed van iemand anders is. Dit staat ondermeer in Art. 3:201 BW.

Bijvoorbeeld uw buurman leent uw schilderij, hij wordt dan de vruchtgebruiker van het schilderij. Hij had hem namelijk in bruikleen. Alleen verloop van tijd, afstand, opzegging, het teniet gaan van het recht vruchtgebruik, vermenging en andere in de wet aangegeven methoden kunnen vruchtgebruik ongedaan maken.

Het recht van vruchtgebruik gaat door een gebrek aan voorwerp teniet wanneer de zaak in haar geheel tenietgaat. Indien het vruchtgebruik bestaat over verschillende goederen, en één ervan gaat teniet, dan gaat het vruchtgebruik op zijn geheel niet teniet, maar is er enkel nog maar vruchtgebruik op de overgebleven goederen. Een tijdelijk tenietgaan heeft geen einde van het vruchtgebruik tot gevolg.

Vermenging: Het recht van vruchtgebruik gaat ook teniet wanneer de naakte eigenaar en de vruchtgebruiker één en dezelfde persoon zijn. Dit is het geval indien het hoofdrecht en het beperkte recht in één hand terecht komen.

De maximum tijdsduur waarvoor een vruchtgebruik gevestigd kan worden is een mensenleven. Langer kan niet. Art. 3:203 lid 2

Uw Woning verkopen? Vergroot uw verkoopkansen! Makelaarsland: Een NVM makelaar voor € 995,-

Bespaar duizenden euro's aan makelaarskosten.

Makelaarsland.nl ontvangt meer dan 150.000 bezoekers per maand, dus voldoende kopers.

Uw enthousiasme en kennis van uw woning in combinatie met hun expertise leidt tot het beste resultaat. Geef hier de verkoopopdracht >  

 

 

     
Niet gevonden waar u naar op zoek was zoek het Hier >
Google