Een sleutelverklaring geeft schriftelijk toestemming om alvast werkzaamheden uit te voeren in de woning, voordat het wettelijk eigendom van u is. De verkoper geeft hier dan toestemming voor.
Er wordt afgesproken dat het feitelijk gebruik van de woning mag, voordat de juridische levering heeft plaatsgevonden. Dit feitelijke gebruik komt onder schriftelijke voorwaarden. Dit is de zogenaamde sleutelverklaring. In de sleutelverklaring komt te staan wat er precies gedaan wordt in en rondom de woning.
Voorbeelden van werkzaamheden zijn; schilderen, vloerleggen of een keuken plaatsen. Belangrijk is dat deze werkzaamheden altijd met de verkoper in overeenstemming moeten worden gebracht door middel van een sleutelverklaring.
Ook wordt er in de sleutelverklaring geregeld wie het onroerend goed verzekerd tijdens deze overbruggingsperiode. Dit moet u schriftelijk met de (ver)koper overeenkomen in de sleutelverklaring.
De sleutelverklaring heeft dus veel omhanden. Enkele risico voorwaarden van de sleutelverklaring staan in Art. 7:10 BW. De sleutelverklaring moet afgedwongen worden. De koper loopt immers het wettelijk risico pas nadat de definitieve koop is gesloten. Zie laatst genoemde wetsartikel.
|