Koopcontract

 

Woninghuur-Bedrijfsruimte.nl

Informatie over huurrecht, onroerend goed en voor ondernemers

Bedrijfsruimte Advies
  U bent hier > Home > Onroerend goed advies > Uitleg parate executie  

 

Parate executie

Wat is een parate executie?

Uw Woning verkopen? Vergroot uw verkoopkansen! Makelaarsland: Een NVM makelaar voor € 995,-

Bespaar duizenden euro's aan makelaarskosten.

Makelaarsland.nl ontvangt meer dan 150.000 bezoekers per maand, dus voldoende kopers.

Uw enthousiasme en kennis van uw woning in combinatie met hun expertise leidt tot het beste resultaat. Geef hier de verkoopopdracht >  

U zit in financiële nood en u kan de hypotheek niet meer betalen? Uw bank of hypotheek verstrekker heeft in dit geval het recht van parate executie op uw onroerend goed.

Het recht van parate executie houdt in dat zij bevoegd zijn het onroerend goed te verkopen en de opbrengst daarvan te houden.

Dit gaat uw hypotheek verstrekker doen als u in groot verzuim bent van het betalen van de maandelijkse lasten Art. 3:268 BW.

Het recht van parate executie is in de wet geregeld. Het recht van executie vormt de basis van het hypotheekrecht. Doordat het in de wet geregeld is, wordt niet alles genoemd in de hypotheekakte omtrent executie.

Het hypotheekrecht is geregeld in de wet in Art. 3:260 BW tot en met Art. 3:275 BW.

Veel hypotheekakten verwijzen naar het recht van executie in het wetboek. Uw hypotheek verstrekker vermeldt het recht van executie buiten de hypotheekakte in de hypotheekvoorwaarden. Uw notaris kan uitleggen wat de executie precies inhoudt en wat uw rechten zullen zijn.

> RELEVANTE ARTIKELEN:

De procedure bij executie

De procedure voor de verkoop van uw onroerend goed gaat als volgt; De verkoop gaat in het openbaar gehouden worden Art. 3:268 lid 1 BW.

In het bijzijn van een notaris gaat uw onroerend goed op een veiling geveild worden. Echter, als u overeenkomt met iemand om het onroerend goed te verkopen voordat de veiling plaatsvindt, dan kunt u de voorzieningsrechter vragen om de executie te stoppen.

Er moet dan wel een gunstig bod geboden zijn voordat de voorzieningsrechter zijn goedkeuring geeft Art. 3:268 lid 2 BW.

Het bedrag waarvoor uw onroerend goed moet worden gelost, zal vermeldt worden.

Dit is het bedrag waardoor u het onroerend goed nog kunt redden. Hierbij moeten ook de kosten gefinancieerd worden die er intussen al gemaakt zijn door uw hypotheek verstrekker Art. 3:269 BW

U mag aanwezig zijn bij de veiling, maar u mag het niet zelf terugkopen Art. 3:235 BW. De uiteindelijke opbrengst die er gedaan wordt op de veiling, moet worden gegegeven aan de desbetreffende notaris. Deze rekent hier de kosten van de executie mee af en zijn eigen betaalde tijd, voordat de nettoprijs in de handen valt van de gerechtigde (hypotheek verstrekker).

Nadat deze netto opbrengst volledig is voldaan aan de gerechtigde, vervallen alle rustende hypotheken op uw onroerend goed Art. 3:273 BW. Uw hypotheekverstrekker is verplicht zich aan deze procedure te houden en mag het niet anders uitoefenen of bedingen Art. 3:268 lid 5 BW.  

> RELEVANTE ARTIKELEN:

.

 

Boek: 'Executierecht'

Erfpacht-boek

Prijs € 21,50

Dit boek is een inleiding in het executie- en beslagrecht.

Het beschrijft de regels van het executierecht en de executoriale titels.

Vervolgens komen de reële executie, de dwangsom, gijzeling en het beslagrecht, aan bod.

Bestel dit boek over Executierecht op Juridischboek.nl >

     
Niet gevonden waar u naar op zoek was zoek het Hier >
Google