Waarom overgaan tot parate executie?
Een hypotheekhouder (bank) gaat bewust over op parate executie van een (on)roerend goed. Het komt nog weleens voor in Nederland dat een hypotheekhouder overgaat tot parate executie. Maar waarom eigenlijk?
De schuldenaar komt zijn verplichtingen niet na, zoals het betalen van de aflossing inclusief rente. De schuldenaar schiet tekort in de nakoming, waardoor de hypotheekhouder bevoegd is over te gaan op parate executie.
De hypotheekhouder heeft dit recht, omdat er hypotheekrecht ligt op het (on)roerend goed van de schuldenaar.
Als de schuldenaar blijvend in verzuim is van de betaling, dan kan de hypotheekhouder het (on)roerend goed gaan executeren. Dit is een veiling waarbij de opbrengst ten goede komt aan de hypotheekhouder.
De notaris regelt de veiling. In het Burgelijk Wetboek kunnen deze rechten terug gevonden worden in art. 3:268.
Daarnaast is de hypotheekhouder ook bevoegd om tot parate executie over te gaan als er door iemand anders beslag is gelegd op het (on)roerend goed. De beslaglegger moet binnen vier dagen in samenspraak met de hypotheekhouder hier een akkoord over hebben op grond van art. 508 Rv.
De hypotheekhouder neemt de executie dan over en moet dit melden aan de schuldenaar. Als er meerdere hypotheekhouders zijn die gebruik willen maken van de executie, dan komt de executie toe aan de hoogst gerangschikte hypotheekhouder. Verder moet men de executieregels in acht nemen.
Faillissement
In geval van faillisement van de schuldenaar, kan de hypotheekhouder over gaan op de procedure van parate executie. De bevoegdheid in dit geval wil zeggen, dat er eerst beslag op het (on)roerend goed nodig is, in tegenstelling tot de gewone executie.
Hypotheekhouders kunnen overgaan tot parate executie op grond van art. 57 FW. De bevoegdheid om over te gaan op parate executie komt elke hypotheekhouder toe. Voor de bevoegdheid is geen speciaal beding nodig in de hypotheekakte. Die bevoegdheid komt de hypotheekhouders van rechtswege toe.
> LAATSTE ARTIKELEN:
|