Wat is een recht van overpad en wat zijn erfdienstbaarheden?
U gebruikt het pad van uw buren al jaren om bij uw woning te komen. Maar dan verhuizen uw buren en de nieuwe buren willen niet meer dat u hun pad gebruikt. Dit is zomaar iets dat in de praktijk kan gebeuren, maar kunnen de buren dit zomaar van u eisen? Is hier sprake van erfdienstbaarheid?
Erfdienstbaarheid
U mag iemand anders grond of een deel ervan gebruiken, dat is een bepaald recht en dat is erfdienstbaarheid! Veelal is deze grond van een buurman en als uw oprit of het pad dat naar uw deur loopt door zijn tuin gaat, dan is er sprake van recht van overpad. Uw grond wordt dan het 'heersend erf' genoemd. De grond van uw buren is dan het 'dienend erf'. Bent u eigenaar van het 'heersend erf' dan mag u deze grond bewerken om zo te profiteren van de erfdienstbaarheid. De eigenaar van het dienend erf moet er wel zo min mogelijk last van hebben.
Rechten eigenaar dienend erf
Als eigenaar van het dienend erf bent u verplicht de eigenaar van het heersende erf in staat te stellen om van zijn erfdienstbaarheid gebruik te maken. Soms kan hier een vergoeding voor worden gevraagd als dit geregeld is in de notariële vestigingsakte. Bij een duidelijke aantoonbare erfdiensbaarheid zoals het recht van overpad, verplicht de gebruiker van dat pad zich tot het onderhoud ervan.
Hoe ontstaat erfdienstbaarheid?
Wij raden u sowieso aan, voordat u een woning gaat kopen, het kadaster te controleren of er ook erfdienstbaarheden zijn op het erf. Maar hoe kan zo'n erfdienstbaarheid ontstaan? Erfdienstbaarheid kan zelfs ontstaan door vestiging of door verjaring.
Bij vestiging gebeurt dit door middel van een notariële akte. Alleen als u eigenaar bent van het dienend erf, kunt u een erfdienstbaarheid vestigen. In geval van verjaring heeft een bepaalde situatie zo lang bestaan, dat er na verloop van (een bepaalde) tijd automatisch een erfdienstbaarheid is ontstaan. Dat is het geval na 10 jaar als de verjaring 'te goeder trouw' gebeurt. Is de eigenaar van het heersend erf niet te goeder trouw, dan is de termijn 20 jaar. Zowel de eigenaar van het dienend als van het heersend erf kunnen zich op verjaring beroepen.
Welke erfdienstbaarheden zijn er zoal?
- Recht van overpad: de eigenaar van het heersend erf mag over de grond van het dienend erf lopen of fietsen om zijn erf te bereiken.
- Recht van weg: hetzelfde als een recht van overpad, maar dan voor een bredere weg waar u met de auto overheen kunt.
- Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te hebben, wat vaak neerkomt op een verbod om iets te bouwen boven een bepaalde hoogte.
- Gootrecht: de eigenaar van het heersend erf mag water en vuil lozen op het dienend erf.
- Recht om een boom in de tuin te hebben binnen 2 meter van de erfgrens.
Kijk ook voor meer informatie op www.jurofoon.nl
|