Bedrijfsruimte Advies

Woninghuur-Bedrijfsruimte.nl

 

Informatie over huurrecht en onroerend goed voor ondernemers en particulieren
Bedrijfsruimte Advies
  U bent hier > Home > Bedrijfsruimte huren > 's Werelds duurste huurlocatie  

 

's Werelds duurste huurlocatie

Huren in Nederland stabiel

Uit het jaarlijkse rapport van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield blijkt iedere keer dat de omgeving rond de luchthaven Heathrow in Londen de duurste locatie voor bedrijfsruimte ter wereld is.

 

Huurrecht...

Er is veel over te vinden en er is veel over gezegd.

Oordeel zelf over Huurrecht

> Juridische Boeken bestellen

Voor het onderzoek zijn de huurprijzen voor bedrijfsruimten op 138 locaties vergeleken en op basis daarvan is een ranglijst van de duurste locaties in 52 landen samengesteld.

De huurprijs is in het onderzoek uitgedrukt als huur inclusief belasting en servicekosten. Dublin staat op tweede plaats gevolgd door Tokio. De grootste stijging van huurprijzen iste vinden in Mumbai.

Op basis van lokale valuta zijn wereldwijd de huurprijzen op 89 procent van de locaties gestegen of stabiel gebleven. Slechts 11 procent toonde een daling.

Wereldwijd stegen de huurprijzen gemiddeld met iets meer dan 6 procent, waarbij Zuid-Amerika met 25 procent de sterkste stijging noteerde.

Duurste bedrijfslocatie in Londen

Een vierkante meter bedrijfsruimte in het gebied rond het vliegveld Heathrow kost € 211 per jaar. Gemeten in lokale valuta bleef de huurprijs in Londen Heathrow stabiel. Dit in vergelijking met huurstijging van 94 procent voor Mumbai in India en 60 procent voor Istanboel.

Baldwin Poolman, Managing Partner bij Cushman & Wakefield over de eerste plaats van Londen Heathrow: “Alhoewel het effect van de opening van de nieuwe Heathrow luchthaventerminal 5 in maart 2008 tot nu toe matig is geweest, draagt deze toch bij aan de voortdurende druk op het aanbod in het luchthavengebied.

Er zijn kleinere tweedehands units beschikbaar in het gebied, maar er zijn weinig grotere bedrijfsruimten beschikbaar. Door het tekort aan grond worden gebouwen met twee verdiepingen gebouwd in het gebied X2, Hatton Cross.”

Huurprijzen stabiel in Nederland

De vraag naar grote logistieke ruimten zet door. De opname was in het afgelopen jaar hoog, maar in sommige gebieden is de leegstand nog steeds aanzienlijk. Dit is dan vooral te wijten aan de grote hoeveelheid economisch verouderde panden.

De vraag is het sterkst in de havens van Amsterdam en Rotterdam, Schiphol en in het zuiden van het land. Alleen op Schiphol was er sprake van een stijging in de huur. Het afgelopen jaar is hier de huur met 6 procent gestegen.

Europa blijft wereldwijd achter

Hoewel de Europese steden goed zijn voor zeven van de tien toplocaties op de ranglijst, was de groei in Europa met slechts 2,5% wereldwijd de laagste.

Poolman zegt: “We zien een Europa met twee snelheden: West-Europa had vorig jaar een gemiddelde huurprijsstijging van slechts 1,3%, terwijl de prijzen in Centraal- en Oost-Europa met 7 procent stegen. Deze markt wordt gedreven door producenten en distributeurs die worden aangetrokken door de lagere kosten.

Ook kunnen ze van uit hier zowel de Westerse markten bedienen en voldoen aan de snelgroeiende vraag van consumenten in de regio. De kernlocaties lagen traditioneel in Polen en de Tsjechië, maar nu zien we ook een snel toenemende belangstelling voor Roemenië.”

India presteert goed

De grootste stijger op de ranglijst is Mumbai, die elf plaatsen stijgt naar de 26ste plaats. De hoge mate van eigenaar/gebruiker- bezetting in Mumbai leidt tot een tekort aan product op een moment dat de vraag gestimuleerd wordt door de sterke economische groei van India. Hierdoor stijgen de huurprijzen.

Door een tekort aan ruimte in de stad zelf, huren veel gebruikers in logistieke/industriële parken in de randgebieden, vooral door de verbetering van de infrastructuur en door stimulering vanuit de overheid is dit een goede mogelijkheid.

Verdere stijging verwacht voor huren bedrijfsruimte

Wereldwijd zullen de huurprijzen op de opkomende markten verder stijgen. In de meer volwassen markten zal de groei wellicht worden gematigd naarmate de effecten van de kredietcrisis doorsijpelen.

De trend dat fabrikanten hun activiteiten verplaatsen naar locaties met lagere kosten zet in de nabije toekomst door. Dit zal zijn effect hebben op de vraag naar bedrijfsruimte. Vooral India en China blijven aantrekkelijk en daar zal dan ook een gezonde huurgroei te zien zijn. 

Bron: Vastgoedjournaal.nl

> RELEVANTE ARTIKELEN:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Niet gevonden waar u naar op zoek was zoek het Hier >
Google