Bedrijfsruimte Advies

Woninghuur-Bedrijfsruimte.nl

 

Informatie over huurrecht en onroerend goed voor ondernemers en particulieren
 
  U bent hier > Home > Onroerend goed advies > Fiscale aftrekposten eigen woning  

 

Fiscale voordelen eigen woning

Fiscale aspecten ...

Er is veel over te vinden en er is veel over gezegd.

Oordeel zelf en bestel het boek 'Fiscale aspecten van de eigen woning'

Bestel hier >

Veel geld uitsparen door slim gebruik te maken van fiscale aftrekposten? Elk jaar weer opgave doen van de inkomstenbelasting en maar afwachten of u geld terugkrijgt of misschien zelfs moet betalen.

Zo gaat het ieder jaar. Heeft u een eigen woning, dan levert dat fiscale voordelen op. Een eigen woning omvat veel fiscale regelingen. De overheid maakt het niet altijd gemakkelijk.

Het begint al met de aanschaf van een bestaande woning. Reeds bent u aan de overheid (2008) 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Ook moet er elk jaar een bedrag bij het inkomen opgeteld worden, het zogeheten eigenwoningforfait.

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in Box I bij je inkomen wordt opgeteld. Op die manier kent de fiscus een waarde toe aan het woongenot dat je als eigenaar van een huis beleeft over deze bijtelling betaal je belasting. Het woongenot wordt fiscaal namelijk gezien als inkomen in natura. De hoogte van het eigenwoningforfait is gekoppeld aan de WOZ waarde van je huis.

Gelukkig levert een eigen woning ook fiscale voordelen op, maar reken u niet onnodig rijk.

De Hypotheekrente eigen woning

Iedereen die een eigen woning heeft, kan de hypotheekrente en het saldo van het eigenwoningforfait aftrekken. Daarnaast kunnen de kosten van een taxatie, notariskosten voor de hypotheekakte en afsluitprovisie afgetrokken worden.

Dit gaat om de kosten die gemaakt zijn om een hypotheek te verkrijgen. De notariskosten voor de koopakte zijn daarentegen niet aftrekbaar, want die hebben met de financiering van het eigen huis niets te maken.

De makelaarsprovisie of andere bemiddelingskosten zijn ook niet aftrekbaar. Aflossingen op de woningschuld en de overdrachtsbelasting kunnen evenmin als aftrekpost worden opgevoerd.

De fiscale voordelen omtrent de hypotheekrente zijn tot maximaal dertig jaar geldig en gelden alleen voor de eigen hoofdwoning. Voor huizenbezitters die vóór 1 januari 2001 een lening hebben afgesloten, is de termijn van dertig jaar in 2001 ingegaan.

De Boeterente eigen woning

Bij het oversluiten van een hypotheek moet er in bijna alle gevallen een boeterente gefinancierd worden. Gelukkig kan deze boeterente opgevoerd worden als aftrekpost. Dit bedrag is niet aftrekbaar als de boeterente al mee gefinancierd is in de afgesloten hypotheek. Deze geldt dan als een schuld in Box 3.

Het kan in sommige gevallen dan ook gunstiger zijn de boeterente uit eigen middelen te betalen, dan om deze onder te brengen in een hypotheek.

De verbouwingen eigen woning

Bouwmaterialen die zelf worden gefinancierd zijn helaas niet aftrekbaar. Ook een dakkapel of aangebouwde serre die zelf gefinancierd worden zijn niet aftrekbaar.

Mocht er een lening worden afgesloten om de verbouwing te financieren, dan is de rente daarvan aftrekbaar. Zo’n lening geldt dan als eigenwoningschuld.

De bijleenregeling eigen woning

Er bestaan veel misverstanden over de bijleenregeling. Wie nu de eigen woning verkoopt en een nieuwe woning aanschaft, is verplicht om de eventuele overwaarde te investeren in de volgende eigen woning. Als dit niet geinvesteerd wordt, dan is er over het overwaarde bedrag geen hypotheekrente aftrek mogelijk. Dat deel van de lening valt dan in Box 3.

Kortom; kijk de woningpassages in uw aangifte goed na. Voert u bepaalde woningkosten ten onrechte als aftrekpost op, dan loop u het risico dat de belastingdienst dit corrigeert en een boete oplegt.

Is de aangifte echter al de deur uit, maar er is een aftrekpost vergeten? Maak dan meteen bezwaar zodra de definitieve aanslag in de bus valt. Dat kan binnen zes weken. Is die termijn verstreken, dan kan er een verzoek tot bezwaar ingediend worden bij een plaatselijk regiokantoor. Een bezwaarschrift wordt echter niet altijd ingewilligd.

Voor meer informatie over aftrekmogelijkheden en de fiscale voordelen van een eigen woning ga naar eigenhuis.nl. Deze site heeft een overzichtelijk pdf-bestand waar de aftrekposten op staan. www.z24.nl

> RELEVANTE ARTIKELEN:

 

 

> RELEVANTE ARTIKELEN:

   

Niet gevonden waar u naar op zoek was? Zoek het hier >

Google